• Вход
  • Регистрация

Бобови растения и варива, които да включите в диета за отслабване това лято

В големия списък с продукти, които помагат за отслабване, трябва задължително да имате няколко магически средства, за които се твърди, че са наистина полезни за загуба на тегло. Когато говорим за такива храни, най-често се сещаме за зеленчуци, но в това число са и друг вид храни - бобови растения и варива. От семейството на растенията, наречени Fabaceae, тези плодове и семена са питателни и здравословни източници на някои витамини и минерали. Те  се използват в много кухни и култури заради съдържанието на влакнини, а много фасулови и бобови растения също са богати източници на белтъчини. Ето защо те допринасят за ежедневното пълноценно хранене с високо съдържание на протеини. Нека видим какви други ползи носят за здравословно отслабване и добър хранителен режим.

Бобови растения, варива и белтъчини

Както повечето от нас знаят, протеините имат първостепенно значение за доброто здраве. Това е допълнителен бонус към положителните качества на варивата и бобовите растения, тъй като високопротеиновите диети могат да помогнат за загуба на тегло. Растения като нахут, фасул, черен боб, соя, фъстъци и други варива могат да бъдат част от вашата порция храна, за да отслабнете. Дали за хубав и засищащ обяд с нахут или вечеря с киноа в салатата, варивата и бобовите растения са малък детайл от ястието, но с голямо значение.

Какво представляват бобовите растения

  • И така, какво точно са бобовите растения? Зърнени храни, зеленчуци, боб, ядки или нещо друго? Официалното определение за бобови растения е „плодът или семето от растения от семейство Бобови (като грах или боб), използвани за храна.” Казано просто, бобовите култури включват всякакви плодове или семена от растения в семейство Fabaceae, като това наброява над 19 000 различни видове. Фасул, леща, фъстъци и грах са някои от най-често срещаните видове бобови растения, които се консумират по света.

Зърнено-бобови култури и варива, които трябва да познаваме

Фасул

Вид растение от семейство Бобови, който е известен и се отглежда в много държави по целия свят. Неговата родина е далечна Южна Америка, като бобовите семена имат изключителни хранителни стойности, от които най-високи са процентът белтъчини, вода, малко мазнини, както и някои витамини.

Тези видове, които използваме у нас най-широко, са дребен и едър бял боб, боб Пинто, а по-популярни напоследък са боб Мунг, черен боб, червен мексикански боб и боб Адзуки. Последният е типичен азиатски представител, сварява се лесно и увира бързо. Боб Мунг пък е дребен сорт, който е подходящ за салати и има леко сладък вкус, а Пинто е характерен за мексикански ястия.

Соя

Това е култура с много древна история, използвана още в Китай, Корея и Япония около 5000 г. пр. н. е. Соята или едамаме са популярни бобови култури в много части на Азия като цяло, а вече и в Европа. Хората консумират соя в суров вид, варена или под формата на тофу. Тези зърна са с високо съдържание на белтъчини. Една чаша варена соя съдържа около 30 грама протеин и е чудесен източник на белтъчини и за хора с вегетариански начин на хранене.

Друг е въпросът каква соя се използва в днешно време и дали нейните качества не са нарушени. Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, то трябва да внимавате с консумацията на соя, тъй като тя не е препоръчителна при хора с хипофункция.

Нахут

Нахутът е богат на основни хранителни вещества, като една чаша варен нахут съдържа около 14 гр. протеин, 12 гр. фибри и 4 мг. желязо. Също известен като Garbanzo боб, нахутът е отличен източник на фибри и протеини.

Много научни изследвания показват, че фасулът и бобовите растения като нахут, могат да помогнат за намаляване на теглото, рисковите фактори за сърдечни заболявания и потенциално дори за риска от рак, особено когато заместват червеното месо в диетата.

Ще намерите леснодостъпен и готов за употреба нахут в консерва, а ако предпочитате суров, то трябва да го сварите, преди да го добавите към салатата или друго ваше любимо ястие.

Това са нашите три любими метода, които използваме в кухнята за готвене на нахут в комбинация с няколко съвета за по-добри резултати:

  • Дълго накисване и кипване на котлон, което отнема около 10 часа или една нощ плюс 2 часа;
  • Бързо накисване и кипване на фурна, което отнема около 3 часа;
  • Бавно готвене в слоукукър - 4 часа при висока температура или 8 часа на ниска температура;
  • В тенджера под налягане (инстант пот), около 1 час.

Леща

Лещата е чудесен източник на протеини за вегетариански стил на хранене и може да бъде сготвена като супа и яхния. Лещата има редица ползи за здравето - отличен естествен източник на фолиева киселина и манган, добър източник на протеини, защитава здравето на сърцето, лесна за приготвяне, гъвкава и питателна храна.

Всъщност лещата е на 3-то място по количество протеин от всички бобови растения след соята и конопените семена. Високото съдържание на протеин и ниската цена на лещата я прави незаменим хранителен продукт в много развиващи се страни и сред вегетариански популации. Въпреки, че лещата не е пълноценен протеин, свързването ѝ с пълнозърнести като кафяв ориз или булгур (пълнозърнеста пшеница), осигурява всички основни аминокиселини.



Как тези бобови растения и култури допринасят за отслабване

Консумирането на бобови растения ви засища за дълго време

Според някои изследвания, бобът и бобовите растения са по-засищащи апетита от месните продукти. Поради това, тези храни с ниско съдържание на мазнини и богати на протеини ще ви помогнат да останете сити за по-дълго и да ограничите апетита си. Чрез включване на боб и бобови растения в обичайното меню, вие ще осъществите непряк контрол върху случайните похапвания, които се появяват при недостатъчно добри източници на нутриенти. Когато човек се храни с бързи въглехидрати, той няма как да остане сит за дълго и има нужда да се храни по-често. А ако консумира пълнозърнести храни и храни, богати на белтъчини, апетитът е задоволен по най-добрият начин и за оптимален период от време.

Бобовите растения и варива спомагат за изгаряне на мазнини и калории

Те съдържат такива хранителни вещества и аминокиселини, които могат да допринесат за по-ниска консумация на калории и мазнини. Също така, влакнестият компонент на зърната ви помага да се заситите по-рано без а приемате допълнителни калории. По този начин консумацията на боб и бобови растения може да ускори загубата на тегло.

Фасулът и бобовите растения водят до по-бърза загуба на тегло

Други проучвания сочат, че хората, които ядат четири порции бобови растения на ден в ограничена от гледна точка на калории диета, са загубили повече тегло от тези, които не се хранят с бобови култури.

Установено е, че хапването на различни бобови култури като черен боб, боб пинто и други са били от полза за намаляване на висцералните мазнини. Още едно предимство, което става ясно при проведени изследвания е, че консумацията им е полезна за регулиране нивата на кръвната захар и инсулина. Това са допълнителни показатели за това как фасулът и другите бобови растения могат да насърчат загубата на тегло.

Влакнестият компонент на бобовите растения и варивата е от полза за отслабване

Като цяло диета, която е с ниско съдържание на въглехидрати, се препоръчва за загуба на тегло, но има и много режими, които се основават на редуване на периоди с по-ниско и по-високо съдържание на въглехидрати. По-новите резултати показват, че високото съдържание на фибри и високо протеиновият компонент бобовите растения може да доведе до по-добри резултати при загуба на тегло, отколкото диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Фасулът, лещата, фъстъците и грахът са едни от най-често срещаните видове бобови растения, всички от които са широко достъпни и лесни за готвене. Всеки вид бобови растения предлага уникален нутриционистичен профил, както и дълъг списък с потенциални ползи за здравето, което ги прави отлично допълнение към здравословното хранене. А очевидно и силно оръжие в арсенала за отслабване през настоящия сезон.

Съвет за приготвянето на бобовите растения

Винаги преди приготвяне накисвайте бобовите култури за няколко часа в хладка вода. Така отстранявате от тях опасната фитинова киселина. Тя е вредна за човешкия организъм, защото се свързва с минералите в него и ги извежда от тялото. Особено силно влияе на нивата на желязото и цинка. При накисването нивата на фитинова киселина в растенията спадат до 21%. Важно е да знаете, че всеки растителен вид от категория бобови съдържа различни количества от тази киселина. Ограниченият й прием няма да доведе до странични ефекти, но ако рязко замените месото и млечните с бобови, може да има реакция.


Всички варива

Варива без глутен

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
24/07/2019 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!