БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total| number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Варивата и бобовите растения са плодовете или семената на семейство растения, наречени Fabaceae. Те се консумират широко из целия свят и са богат източник на фибри и витамини В. Бобовите храни и варива са чудесен заместител на месото като източник на вегетариански протеин, като любимата леща е една от най-богатите на растителен протеин.
Тези малки и скрити под шушулка или друг вид обвивка семенца обикновено притежават изненадващо количество полезни вещества. При някои от тях има особености на готвене, като например:
Ядливите хранителни семена от различни растения в семейство Бобови, особено от рода Phaseolus, са зърнено-бобови. Бобови растения са растенията от семейство Бобови, особено тези, които се използват за хранене или като култура, обогатяваща почвата.
Във втората група са боб, леща, грах, фъстъци, а в първата – бобчета с бъбрековидна форма, черен боб, зелен боб, боб пинто и други.
Богати на фибри и протеин и същевременно лишени от мазнини и калории, бобовите растения често се явяват вид супехрана и то напълно заслужено.
Ще дадем по един пример за двата вида храни.
Лещата има забележителен хранителен профил и е богат източник на влакна и протеини. Една чаша сготвена леща осигурява:
Благодарение на бобовите растения или варива като леща и грах може да постигнете различни цели, свързани със здравословното ви състояние. Представяме ви 6 вида бобови растения и зърна заедно с техните предимства за вашето здраве.
Някои проучвания показват, че лещата подобрява здравето на червата чрез подобряване на функцията им и забавяне скоростта на изпразване на стомаха. Това може да помогне за по-ефективно храносмилане и предотвратяване на резки скокове в кръвната захар.
Вижте още – био кафява леща, леща жълта Био Класа, червена леща.
Нахутът е особено полезен за намаляване на кръвната захар и увеличаване на чувствителността към инсулин в сравнение с други храни с високо съдържание на въглехидрати. В порция от 164 грама сготвен нахут има 15 грама протеин, 12.5 грама фибри, 71% от ПДД фолат, 84% от ПДД манган и други вещества.
Брашното от грах и граховият протеин са с нисък гликемичен индекс и предотвратяват увеличението на инсулина и кръвната захар след хранене, също намаляват кръвните триглицериди.
Черният боб може да помогне за намаляване на скока в кръвната захар, който възниква след хранене. Така се понижава риска от диабет и затлъстяване благодарение на ниския гликемичен индекс на черния боб. На 172 грама сготвен черен боб се падат по 15 грама протеин и фибри, магнезий, желязо и манган.
Други интересни видове продукти – мунг, спирали от боб, макарони от боб.
Тя има висока хранителна стойност и е подходяща храна за хора с натоварено ежедневие, повече спортни активности и за разнообразно хранене. Често ще срещнете и соево мляко, произведено от соеви кълнове, както и соево сирене (тофу).
За соята обаче може да се каже и нещо негативно. Подобно на другите бобови растения, съдържащи лектини и фитинова киселина, соята има един особено лош недостатък: фитоестрогените. Тези химикали имитират действието на естроген в организма. Проблемът с тях е, че само наподобяват действието на естрогена и не изпълняват никоя от жизнените функции, които действителният естроген има.
Фъстъците са добър източник на мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини, протеини и витамини В.
В около 70 грама фъстъци има 17 грама протеин и 6 грама фибри, 50% от ПДД ниацин, 32% от ПДД магнезий, Витамин Е с 25% от ПДД.
Проучванията показват, че фъстъците могат да бъдат полезни за отслабване и са свързани с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
Относно фъстъците обаче трябва да се обърне внимание в един нов аспект – афлатоксините. Разгледали сме тази тема в статията Скритият враг в суровите ядки – паразити и афлатоксини, като тук само ще кажем, че тези токсични гъбички са изключително трудни, дори невъзможни за унищожаване и дори са обявени от FDA като „неизбежен замърсител“.
Заради високото си съдържание на протеини, повечето бобови могат да се добавят в протеиновата диета без проблем. Наблегнете особено на черния боб, нахута и граха. Протеиновата диета е избор на все повече хора, като лесен начин да се свалят няколко килограма. При нея тялото започва да използва белтъчините и мазнините от храната, за да генерира енергия. Този процес се нарича кетоза. Обикновено има преходен период, в който може да се чувствате отпаднали, особено ако до този момент диетата ви е била богата на въглехидрати. Но не се безпокойте, той отшумява до седмица. Освен протеини, бобовите храни ще набавят на тялото ви и редица ценни витамини и минерали, които също асистират в процеса на отслабване.
Това е една от най-добрите причини да ви посъветваме още в началото за накисването на ядките. Суровите ядки и семена съдържат различни нива на фитинова киселина, която обаче е нужна на тях, не на нас. Ако е в малки количества няма как да ви навреди, но ако рязко преминете от месо и животински мазнини към соя и бобови растения, драстично ще намалите приема си на хранителни вещества. Растителните протеини са по-ограничени като степен на усвоимост, фитиновата киселина не позволява на организма да получава дори хранителните вещества, които те съдържат и ако не ги ядете с друг източник на мазнини липсата на нужната мазнина ще спре тялото ви от абсорбиране и използване на наличните вещества.
В допълнение към съдържанието на фитинова киселина, бобовите растения също са FODMAP храни. Това ще рече, че те съдържат вид въглехидрати, наречени галакто-олигозахариди, които могат да причинят неприятни проблеми с храносмилането. Това важи особено за хора, които вече имат IBS или сродни храносмилателни проблеми.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС