Бисквити с фурми

0
464

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175°С и запечете кокосовите стърготини за 5-10 минути. Блендирайте фурмите в блендер, докато сместа стане на топка. Добавете разтопеното кокосово масло, семената чиа, какаото на прах, шамфъстъка, печените кокосови стърготини и екстракта от ванилия. Блендирайте до еднородна смес.
  2. Поставете сместа върху хартия за печене. Покрийте я с друго парче хартия. Притиснете с точилка, докато стане плоска и с еднаква дебелина. Махнете горното парче хартия. С помощта на чаша за вода изрежете кръгли форми. Увийте всяка една бисквита в хартия за печене и поставете в хладилник за няколко часа.

ЗАЩО ТЕЗИ БИСКВИТИ СА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНИ ЗА ВАС?

Фурми

Когато става въпрос за броя на минералите, витамините и фитонутриентите във фурмите, достатъчно е да се каже, че има много от тях. Първо и преди всичко, те са лесно смилаеми, което позволява тялото ви да абсорбира всичките им хранителни вещества.

Диетичните фибри във фурмите помагат да се изхвърлят остатъците от храносмилането през дебелото черво и предотвратяват абсорбцията на „лошия” холестерол. Съдържанието на желязо, компонент на хемоглобина, в червените кръвни клетки, определя баланса на кислорода в кръвта. Калият помага да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Витамини от група В, съдържащи се във фурмите, като лутеин, каротин и зеаксантин, се абсорбират в ретината, за да поддържат оптималната й функция и да я предпазват от макулна дегенерация.

Те съдържат витамин А и К. Витамин А предпазва очите, поддържа здрава кожата на лигавиците и предпазва белите дробове и устата от развитие на ракови образувания. Танините, които са флавоноиди, както и полифенолните антиоксиданти, се борят с инфекциите и възпалението, и помагат за предотвратяване на прекомерното кървене. Витамин К е кръвен коагулант и помага в метаболизма на костите.

Мед, магнезий, манган, витамин В6 ( пиридоксин ), ниацин, пантотенова киселина и рибофлавин също присъстват във фурмите и притежават профилактични и лечебни функции.

Кокос

Кокосовият орех е основна част от менюто на почти една трета от световното население. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и костилка.

Модерната медицина също признава хранителните ползи на кокосовия орех, защото:

  • съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  • има високо съдържание на фибри, които засищат за дълго време.
  • богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина, всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  • съдържа високи нива на манган, калийфосфоромега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Какао

Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и 20 пъти повече антиоксиданти от сините боровинки. Протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезийсярафлавоноидиантиоксиданти и основни мастни киселини – това се съдържа зад неустоимия вкус на какаото. Точната комбинация от тези елементи, позволява да се понижи холестерола, да се подобри сърдечната функция и намалява риска от рак.

Един от най-важните елементи в какаото е фенилетиламинът. Големи дози от това съединение се освобождават в мозъка, когато сме привлечени към някого. След което невротрансмитерите стимулират секрецията на ендорфин, който ни помага да останем фокусирани и съсредоточени.

Проучванията показват, че шоколадът се отразява на емоциите и настроението, чрез повишаване нивата на серотонин, което обяснява, защо хората обичат да си хапват шоколад, когато са тъжни. Също така, в какаото се съдържа и нервотрансмитър, наречен теобромин, вид лек стимулант, който се използва при лечение на депресия. Той освобождава съединението анандамид, което произвежда уникални еуфорични чувства на спокойствие и доволство.

Чиа

Според диетолозите, семената от чиа са изключително полезни за здравето. Чиата има високо съдържание на протеини, Омега-3 мастни киселини и 75% от общото съдържание на семената, представлява полезни масла. Тези малки семена са богати на аминокиселини, антиоксиданти и флавоноиди, включително хлорогенна киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин  и кемпферол. Проучванията показват, че кверцетин и кемпферол имат превентивни ефекти срещу загуба на костна маса при пост-менопауза.

Семената чиа не съдържат холестерол или натрий, а големи количества калций (18%*), фосфор (27%*) и манган (30%*). Семената чиа съдържат още ниацин и витамин В, които помагат за намаляването на нивата на „лошия” холестерол в кръвта, предотвратяват нарушенията на нервната система и увеличават мозъчната активност.

В чиата се съдържат големи количества диетични фибри – 42%*. Тези стойности помагат да се почувствате сити по-бързо и допринася за намаляването на теглото. Когато семената от чиа се поставят в течност, те абсорбират част от нея и образуват желеподобна смес. Семената и течността улесняват движението на червата, като допринасят за необходимата ферментация на храните в дебелото черво. Фибрите подпомагат резорбирането на захарите в храните, което води до стабилни нива на кръвната захар.

*от препоръчителния дневен прием за 100 гр.

Още една рецепта с фурми тук!

Nasheto_predlojenie

Кокосови стърготини
Кокосови стърготини
Био фурми без костилка
Био фурми без костилка
Чиа семена
Чиа семена
Какао на прах
Какао на прах

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име