Бисквити с фурми

0
280

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175°С и запечете кокосовите стърготини за 5-10 минути. Блендирайте фурмите в блендер, докато сместа стане на топка. Добавете разтопеното кокосово масло, семената чиа, какаото на прах, шамфъстъка, печените кокосови стърготини и екстракта от ванилия. Блендирайте до еднородна смес.
  2. Поставете сместа върху хартия за печене. Покрийте я с друго парче хартия. Притиснете с точилка, докато стане плоска и с еднаква дебелина. Махнете горното парче хартия. С помощта на чаша за вода изрежете кръгли форми. Увийте всяка една бисквита в хартия за печене и поставете в хладилник за няколко часа.

ЗАЩО ТЕЗИ БИСКВИТИ СА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНИ ЗА ВАС?

Фурми

Когато става въпрос за броя на минералите, витамините и фитонутриентите във фурмите, достатъчно е да се каже, че има много от тях. Първо и преди всичко, те са лесно смилаеми, което позволява тялото ви да абсорбира всичките им хранителни вещества.

Диетичните фибри във фурмите помагат да се изхвърлят остатъците от храносмилането през дебелото черво и предотвратяват абсорбцията на „лошия” холестерол. Съдържанието на желязо, компонент на хемоглобина, в червените кръвни клетки, определя баланса на кислорода в кръвта. Калият помага да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Витамини от група В, съдържащи се във фурмите, като лутеин, каротин и зеаксантин, се абсорбират в ретината, за да поддържат оптималната й функция и да я предпазват от макулна дегенерация.

Те съдържат витамин А и К. Витамин А предпазва очите, поддържа здрава кожата на лигавиците и предпазва белите дробове и устата от развитие на ракови образувания. Танините, които са флавоноиди, както и полифенолните антиоксиданти, се борят с инфекциите и възпалението, и помагат за предотвратяване на прекомерното кървене. Витамин К е кръвен коагулант и помага в метаболизма на костите.

Мед, магнезий, манган, витамин В6 ( пиридоксин ), ниацин, пантотенова киселина и рибофлавин също присъстват във фурмите и притежават профилактични и лечебни функции.

Кокос

Кокосовият орех е основна част от менюто на почти една трета от световното население. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и костилка.

Модерната медицина също признава хранителните ползи на кокосовия орех, защото:

  • съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  • има високо съдържание на фибри, които засищат за дълго време.
  • богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина, всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  • съдържа високи нива на манган, калийфосфоромега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Какао

Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и 20 пъти повече антиоксиданти от сините боровинки. Протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезийсярафлавоноидиантиоксиданти и основни мастни киселини – това се съдържа зад неустоимия вкус на какаото. Точната комбинация от тези елементи, позволява да се понижи холестерола, да се подобри сърдечната функция и намалява риска от рак.

Един от най-важните елементи в какаото е фенилетиламинът. Големи дози от това съединение се освобождават в мозъка, когато сме привлечени към някого. След което невротрансмитерите стимулират секрецията на ендорфин, който ни помага да останем фокусирани и съсредоточени.

Проучванията показват, че шоколадът се отразява на емоциите и настроението, чрез повишаване нивата на серотонин, което обяснява, защо хората обичат да си хапват шоколад, когато са тъжни. Също така, в какаото се съдържа и нервотрансмитър, наречен теобромин, вид лек стимулант, който се използва при лечение на депресия. Той освобождава съединението анандамид, което произвежда уникални еуфорични чувства на спокойствие и доволство.

Чиа

Според диетолозите, семената от чиа са изключително полезни за здравето. Чиата има високо съдържание на протеини, Омега-3 мастни киселини и 75% от общото съдържание на семената, представлява полезни масла. Тези малки семена са богати на аминокиселини, антиоксиданти и флавоноиди, включително хлорогенна киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин  и кемпферол. Проучванията показват, че кверцетин и кемпферол имат превентивни ефекти срещу загуба на костна маса при пост-менопауза.

Семената чиа не съдържат холестерол или натрий, а големи количества калций (18%*), фосфор (27%*) и манган (30%*). Семената чиа съдържат още ниацин и витамин В, които помагат за намаляването на нивата на „лошия” холестерол в кръвта, предотвратяват нарушенията на нервната система и увеличават мозъчната активност.

В чиата се съдържат големи количества диетични фибри – 42%*. Тези стойности помагат да се почувствате сити по-бързо и допринася за намаляването на теглото. Когато семената от чиа се поставят в течност, те абсорбират част от нея и образуват желеподобна смес. Семената и течността улесняват движението на червата, като допринасят за необходимата ферментация на храните в дебелото черво. Фибрите подпомагат резорбирането на захарите в храните, което води до стабилни нива на кръвната захар.

*от препоръчителния дневен прием за 100 гр.

Още една рецепта с фурми тук!

Nasheto_predlojenie

Кокосови стърготини
Кокосови стърготини
Био фурми без костилка
Био фурми без костилка
Чиа семена
Чиа семена
Какао на прах
Какао на прах

СПОДЕЛИ
Предишна статияФАКТИ ЗА ХРАНАТА. ФУРМИ
Следваща статияЗдрав дух в здраво тяло – сила
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име