БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total | number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
За да подобрят живота си, хората с целиакия или с чувствителност към глутен е добре да спазват безглутенова диета, при която да се откажат от много зърнени храни, макаронени изделия, преработени хранителни продукти. Пшеницата и другите съдържащи глутен зърнени култури биват заменяни с вкусни алтернативи, от които се получават „безопасни“ брашна и нишестета.
Нишестето се състои от два полизахарида, полимери на глюкозата – амилопектин и амилоза, които са в различно съотношение при всеки източник на нишесте. Една полимерна верига на нишестето се състои от около 2500 молекули на глюкозата, намиращи се в различна степен на полимеризация.
Нишестето като хранителен продукт представлява нишестени зърна с кристален строеж, които са с вид на бяла прахообразна маса. Използва се в различни храни за подобряване на консистенцията.
Безглутеновите нишестета се извличат от растения, които естествено не съдържат глутен. Такива са царевицата, картофите, тапиоката, арарутът и др.
Царевичното нишесте се получава от царевица. То няма ясно изразен вкус, затова намира много широко приложение в кулинарията. Използва се като свързваща или сгъстяваща съставка в пудинги, плодови плънки, сосове, супи и т.н. Добавя се и в тестени изделия, за да направи тестото по-леко.
Тук трябва да кажем, че брашно и нишесте от тапиока са един и същ продукт, който се получава от корена на тропическото растение маниока. Това е високовъглехидратно нишесте без вкус и с неутрален аромат. Използва се за сгъстяване на пудинги, плодови плънки, супи, кремове, глазури. Подходящо е за комбиниране с по-пикантни подправки.
Нишестето от тапиока е от по-тежките нишестета, прави печивата твърди и малко сухи. Добре е да се използва в комбинация с картофено нишесте за оптимална лекота. Благодарение на това нишесте тестените изделия се препичат добре.
Нишесте от тапиока се продава в различни форми – на прах, на люспи, пръчици и малки топчета.
Картофеното нишесте и картофеното брашно са различни продукти. Нишестето е рафинирана скорбяла, която се използва за омекотяване и сгъстяване на безглутенови тестени изделия. Също като другите нишестета, и картофеното е с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на фибри и хранителни вещества.
Картофеното нишесте не се препича много, но прави печените изделия приятни и леки – то е най-добро по отношение на лекотата. Добре е да се използва в комбинация с друг вид нишесте или брашно, за да не придаде картофен вкус на рецептата.
Нишестето от тапиока и картофеното нишесте се използват много често заедно, за да се вземе най-доброто от двете вещества.
Нарича се още брашно от арарут и арарут на прах. Извлича се от корените на тропическото растение арарут. Представлява прахообразен бял фин прах и се използва като сгъстител на сосове, безглутенови тестени смеси, за панировка на пиле, риба и зеленчуци, глазури. В някои рецепти може да замени царевичното нишесте.
Препоръчваме Ви да четете внимателно етикетите в магазините и да подбирате това, с което се храните. Хората с глутенова непоносимост търпят ограничения, но имат и много възможности за разнообразяване. Възползвайте се!
Освен вкусни безглутенови нишестета в сайта на Lifestore ще намерите и безглутенова галета, както и редица безглутенови брашна. Добрата новина за всички, които не консумират глутен е, че в наши дни има разнообразни и вкусни продукти, които да изпозлвате. Всяка класическа рецепта, която съдържа глутен може да бъде пресътворена в полезно изкушение, което не прави компромис с хранителния ви режим.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС