• Вход
  • Регистрация

Безглутеновите нишестета. Какво не знаем за тях?

За да подобрят живота си, хората с целиакия или с чувствителност към глутен е добре да спазват безглутенова диета, при която да се откажат от много зърнени храни, макаронени изделия, преработени хранителни продукти. Пшеницата и другите съдържащи глутен зърнени култури биват заменяни с вкусни алтернативи, от които се получават „безопасни“ брашна и нишестета.

Какво представлява нишестето

Нишестето (скорбялата) е полизахарид, който се образува в резултат от фотосинтезата в листата на растенията. Натрупва се като енергиен резерв в корените, плодовете и семената под формата на нишестени зрънца.

Нишестето се състои от два полизахарида, полимери на глюкозата – амилопектин и амилоза, които са в различно съотношение при всеки източник на нишесте. Една полимерна верига на нишестето се състои от около 2500 молекули на глюкозата, намиращи се в различна степен на полимеризация.
Нишестето като хранителен продукт представлява нишестени зърна с кристален строеж, които са с вид на бяла прахообразна маса. Използва се в различни храни за подобряване на консистенцията.

Безглутеновите нишестета се извличат от растения, които естествено не съдържат глутен. Такива са царевицата, картофите, тапиоката, арарутът и др.

Видове безглутенови нишестета

Царевично нишесте

Царевичното нишесте се получава от царевица. То няма ясно изразен вкус, затова намира много широко приложение в кулинарията. Използва се като свързваща или сгъстяваща съставка в пудинги, плодови плънки, сосове, супи и т.н. Добавя се и в тестени изделия, за да направи тестото по-леко.

Нишесте от тапиока

Тук трябва да кажем, че брашно и нишесте от тапиока са един и същ продукт, който се получава от корена на тропическото растение маниока. Това е високовъглехидратно нишесте без вкус и с неутрален аромат. Използва се за сгъстяване на пудинги, плодови плънки, супи, кремове, глазури. Подходящо е за комбиниране с по-пикантни подправки.

Нишестето от тапиока е от по-тежките нишестета, прави печивата твърди и малко сухи. Добре е да се използва в комбинация с картофено нишесте за оптимална лекота. Благодарение на това нишесте тестените изделия се препичат добре.

Нишесте от тапиока се продава в различни форми – на прах, на люспи, пръчици и малки топчета.

Картофено нишесте

Картофеното нишесте и картофеното брашно са различни продукти. Нишестето е рафинирана скорбяла, която се използва за омекотяване и сгъстяване на безглутенови тестени изделия. Също като другите нишестета, и картофеното е с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на фибри и хранителни вещества.

Картофеното нишесте не се препича много, но прави печените изделия приятни и леки – то е най-добро по отношение на лекотата. Добре е да се използва в комбинация с друг вид нишесте или брашно, за да не придаде картофен вкус на рецептата.

Нишестето от тапиока и картофеното нишесте се използват много често заедно, за да се вземе най-доброто от двете вещества.

Нишесте от арарут

Нарича се още брашно от арарут и арарут на прах. Извлича се от корените на тропическото растение арарут. Представлява прахообразен бял фин прах и се използва като сгъстител на сосове, безглутенови тестени смеси, за панировка на пиле, риба и зеленчуци, глазури. В някои рецепти може да замени царевичното нишесте.

Препоръчваме Ви да четете внимателно етикетите в магазините и да подбирате това, с което се храните. Хората с глутенова непоносимост търпят ограничения, но имат и много възможности за разнообразяване. Възползвайте се!

Освен вкусни безглутенови нишестета в сайта на Lifestore ще намерите и безглутенова галета, както и редица безглутенови брашна. Добрата новина за всички, които не консумират глутен е, че в наши дни има разнообразни и вкусни продукти, които да изпозлвате. Всяка класическа рецепта, която съдържа глутен може да бъде пресътворена в полезно изкушение, което не прави компромис с хранителния ви режим.


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
30/05/2018 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!