Безглутеновите храни са наистина животоспасяващи

0
1317

За все повече хора глутенът, който се съдържа в много от „обикновените“ храни, се оказва алерген. Между 0.3 и 1% от хората по света проявяват реакция на непоносимост към глутена, която се нарича целиакия.

Глутенът е белтъчна смес, съдържаща се в храни, произведени от жито и подобни на него растения. За да могат да живеят пълноценно и без болки, хората с глутенова непоносимост трябва да спазват стриктна диета, изключваща храни с проблемния елемент.

Преди беше по-трудно да се намерят безглутенови храни, но днес те се предлагат все повече, при това в почти всички магазини за хранителни стоки. И това е добре, тъй като безглутеновата диета е от ключово значение за хората с целиакия.

Важно е да знаете, че, ако няма причина да изключвате глутена от диетата си, не трябва да го правите – по този начин ще спрете много полезни и здравословни храни, които го съдържат!

Какво трябва да знаете за глутеновите храни?

  1. Когато избирате продуктите за храненето си, трябва да знаете, че всяка храна може да се превърне в глутенизирана, ако се приготви с глутен. Най-сигурният начин да избегнете тази възможност е да консумирате храните непреработени.
  2. Напълно безопасни за хората, страдащи от целиакия, са прясното месо, рибата, плодовете и зеленчуците. Те не съдържат глутен.
  3. В консервираните продукти, саламите и полуфабрикатите почти винаги има добавки, съдържащи глутен. Не рискувайте с тях, а си приготвяйте храната у дома, за да сте сигурни, че ще е само с „позволени“ вещества.
  4. Глутенът е налице в наистина много основни продукти, които често ядем. Такива са пшеницата, ръжта, ечемикът, овесът, тестените изделия, макароните и всички храни, които съдържат тези съставки.
  5. Глутен се съдържа и в сладкарските изделия, шоколада, тортите, сладоледа, изварата, сухото и кондензираното мляко, сметаната, маргарина, маслото, кашкавала, майонезата, печените ядки, купешката кайма и продуктите, приготвени от нея.

Днес обаче разнообразието от безглутенови храни се увеличава ежеминутно. Кои са те?

  1. Някои от зеленчуците, които в естествено състояние не съдържат глутен, са: артишок, рукола, фасул, цвекло, броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле, моркови, целина, царевица, краставици, патладжан, чесън, зелен боб, марули, гъби, бамя, лук, магданоз, грах, чушки, картофи, тиква, диня, репички, спанак, ряпа.
  2. Плодовете, които не съдържат глутен в сурово състояние, са: ябълки, кайсии, банани, къпини, боровинки, пъпеш, череши, смокини, киви, лимони, мандарини, манго, портокали, папая, маракуя, праскови, круши, ананаси, сливи, малини, ягоди.
  3. Месото, птиците и рибата също са без глутен, но не трябва да са панирани или пържени. Хората с непоносимост към глутен трябва да ядат месо на скара, варено или печено. Избягвайте сосовете, тъй като в почти всички се съдържа глутен. Ако все пак искате сос, направете го сами вкъщи с безглутеново брашно. Позволени са Ви: говеждо, пилешко, патешко, козе, агнешко, свинско, заешко, риба.
  4. Към млякото и млечните продукти подхождайте с повишено внимание – в някои от тях може да има глутен. Задължително четете етикетите, ако сте с глутенова непоносимост или купувате за някого с такава.
  5. В яйцата няма глутен.
  6. Като говорим за глутен, зърнените храни са сложната част. В хляба, брашното, питките, тестените изделия и други продукти, произведени от пшеница, ечемик, ръж, овес се съдържа глутен. Как тогава без брашно? Има „спасение“, и то няколко: картофено, оризово, елдено, царевично, ленено, грахово и соево брашно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име