Безглутенови палачинки с готова смес и 2 вида крем

0
363
Безглутенови палачинки

Във Великобритания празнуват деня на палачинките, или по-точно четвъртъкът преди да започнат великденските пости се отбелязва като последния ден на ядене на богата и силна храна. Избрали са да готвят палачинки, за да използват останалите яйца преди да започнат постите. Другото различно по време на техните пости е, че избират едно нещо, което много обичат и от което да се лишат, например шоколад. Така през месеца на пости не ядат това, което са избрали, например шоколад.

Когато преминах основно на растителна храна, палачинките станаха малко по-трудно постижими. Пипкава работа е да се постигне желаната консистенция без спояващите функции на яйцето.

Пробвах готовата смес за палачинки от Оргран, заедно със заместителят им за яйца. На инструкциите пише, че може и без него, но аз предпочитам да заложа на по-добрия вариант. Сместа е изключително лесна за приготвяне: само се добавя вода и заместител на яйце и се разбърква добре. Количеството зависи от размера на тигана. С половината смес направих 4 бр. Готовата смес е за американски тип палачинки, по – дебели. Предпочитам по-тънките, но и тези с хубава добавка стават прекрасен сладкиш.

Рецепта за 2 вида сладък крем, който можете да добавите към всеки десерт:

Крем от Рожков

  • 6 с.л. кокосово масло (разтопено)
  • 3 с.л. растително мляко иливода*
  • 4 с.л. рожково брашно
  • 3 с.л. течен подсладител
  • ½ ч.л. сол

Всички съставки смесете заедно с пасатор или мощен блендър до пълното им съединяване.

Съхранява се в хладилник до 5 дни. Ако не го използвате веднага, може да е необходимо да го разтопите на водна баня.

Рецепта за Лешников крем

  • 6 с.л. лешников тахан (може и др. вид)
  • 4 с.л. растително мляко или вода*
  • 3 с.л. кокосова паста или сметана** (разтопена)
  • 3 с.л. течен подсладител по избор
  • ½ ч.л. канела
  • 1 ч.л. ванилия екстракт
  • Щипка сол

Пасирайте всички съставки до пълното им съединяване. Съхранява се в хладилник до 5 дни. Ако не го използвате веднага може да е необходимо да го разтопете на водна баня.

* Тази рецепта съм правили както с растително мляко, обикновено кокосово, така и с вода. Резултатът е отличен и при двата варианта. Предпочитам с (кокосово) мляко защото е по-плътно и вкусно.

** Коксовата паста, също съм срещала неименования като сметана и крем, представлява 100 % кокос без никакво съдържание на вода.

Предишна статияНахутени кюфтенца с ароматни подправки
Следваща статияЕнциклопедия на здравословни храни – Л-Н [поредица]
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име