Авокадо – какво не знаете за зеления чаровник

0
1543
Avocado

Знаехте ли, че авокадото всъщност е плод? Макар и много хора да го смятат за зеленчук, авокадото е плод-чудо, способен да постигне големи неща въпреки скромните си размери.

С нисък гликемичен индекс, приятна мека консистенция и пристрастяващ вкус, авокадото ще спечели сърцата ви с още много ценни предимства.

Авокадото се включва основно в кулинарни рецепти за сандвичи и салати, но може да се срещне и под формата на авокадово масло, крем или маска за лице и други козметични продукти.

Повече хранителни вещества

Авокадото е отличен източник на мед и калий, както и на витамин К, който има важна роля за добро кръвосъсирване и здрава костна система.

Най-тъмнозелената част на авокадото, която е под кората и обикновено може да се изстърже с лъжичка, съдържа завидно количество каротеноиди. Най-лесно ще се справите с разполовяването, ако прокарате по дължина нож и завъртите авокадото, като се стремите да го разрежете в средата. Ще усетите, че режете достатъчно дълбоко по това, че ножът опира в костилката и след това само ще отлепите двете половинки.

За каротеноидите има данни от проведени изследвания, които сочат, че предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

При нарушен липиден профил това е изключително важно, като може да допринесе още за понижаване нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Мастноразтворимите витамини А, D, E и K трябва да се приемат в комбинация с подходящите мазнини, за да бъдат усвоени правилно. Тук отново можем да похвалим авокадото и неговите добри мазнини, както и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които съдържа.

Комбинира се добре с други храни

Малко плодове могат да се похвалят с добрата си поносимост с други храни и обикновено се консумират самостоятелно – банан, круша, ябълка, портокал и други. С авокадото е различно – добавено към препечена пълнозърнеста филийка, с риба, към салата с киноа и домати, пасирано като дресинг за салата или класиката гуакамоле – толкова много възможности!

Съдържа ценни витамини и мастни киселини

Изненадващо богато на омега-6 мазнини, които са важни хранителни елементи и не се синтезират в организма. Заедно с олеиновата киселина, от авокадото ще си набавите още омега-3 и каротеноиди, които имат антиейдж действие.

Освен тях, в ценния зелен плод се съдържат още:

  • Витамин С
  • Калий
  • Витамин В5 и В6
  • Витамин Е
  • 15 гр полезни мазнини (устойчиви на окисление – в случай, че решите да готвите с масло от авокадо)
  • 7 грама фибри – около 27% от дневната доза

Как да го запазите в добър вид

Трудно е да намерим недостатъци, характерни за този плод, но може да се окаже трудно запазването му в добър вид след като вече е било разрязано.

В такъв случай има няколко варианта, които може да изпробвате, за да запазите състоянието му за по-дълго време. Ето какво може да направите:

Съхранявайте в хладилник за не повече от 2 седмици

В този случай трябва да го оставите с костилката си в чинийка или купичка и да го залеете с лимонов сок. Това ще предотврати покафеняването след нарязване и окисляването на плода.

Ако сте използвали вътрешността на авокадото, но сте изхвърлили  костилката

Може да приберете останалото авокадо в пластмасова торбичка или дори плик за печене, като предварително добавите тънък слой зехтин или лимон върху него.

Други любопитни факти за авокадото

За разлика от много други плодове и зеленчуци, авокадото се приема за една от храните с чисто съдържание без използване на  пестициди, нитрати и други токсични вещества.

Авокадото съдържа само 1 гр захар в 100 гр продукт и въпреки това вкусът му е изненадващо сладък.

С нисък гликемичен лоудинг и индекс, авокадо може да се дава и на малки деца, освен ако няма изявена алергия. Това обикновено са изключително редки случаи, но все пак е възможно.

Ще познаете узрялото авокадо по тъмнозеления цвят и по-меката текстура. Избирайте внимателно тази свещена храна, която е била символ на плодовитост и любов за ацтеките.

Може да видите и нашите рецепти за:

Нека ви разсеем с една кратка песен за авокадото, изпълнена от негова голяма почитателка. Насладете се!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име