6 суперхрани, които ще ви заредят

0
421
Суперехрани

Суперхрани – най-доброто, което можете да ядете. Да се храните здравословно е синоним на това да бъдете здрави. 80% от доброто здраве се дължат на полезната храна и 20% на физическите упражнения. От ключово значение е да изхвърлите от менюто си силно преработената „бърза” храна и да се фокусирате върху пресни, пълноценни и възможно най-органични продукти, богати на витамини, минерали и други полезни хранителни вещества.

Терминът суперхрани е употребен за пръв път през 2004 г. от д-р Стивън Прат, автор на „Суперхрани – 14 храни, които ще променят живота ви”. Според него суперхраните трябва да отговарят на следните характеристики:

  • Да бъдт леснодостъпни
  • Да съдържат ценни хранителни вещества, които доказано спомагат за по-дълъг и изпълнен със здраве живот
  • Полезните им свойства да са доказани от научни изследвания

Ето шест суперхрани, които можете да включите в менюто си.

1. Спирулина 

Наречено така заради спираловидната си форма, това синьо-зелено водорасло вирее в топли сладководни басейни и е изключително устойчиво. Всъщност бива изучавано заради потенциала му да сложи край на световния глад.

Съдържа:

* 65%-71% пълноценни протеини. Повече от говеждото (22%) и от лещата (26%).

Жизненоважни аминокиселини, които лесно се усвояват от организма.

* 3,750 до 6,000 микрограма зеаксантин на 3 г. – повече, отколкото в яйчния жълтък (200 микрограма)

Защо е толкова полезна?

* Намалява риска от сърдечен удар и рак.

* Поддържа нивата на холестерола и на кръвното налягане в нормални граници.

* Облекчава симптомите на алергичен ринит.

* Успешно се бори с кандидозни инфекции.

* Стимулира растежа на „добри” бактерии в червата.

2. Хлорела 

 Това зелено водорасло има твърди клетъчни стени, което го доближава повече до растенията, отколкото до водораслите. Изучава се много усилено като хранителен източник. Ето и защо попада в списъка със суперхрани:

Съдържа:

* 50% пълноценни протеини – това е храна изцяло на базата на аминокиселини.

* Високи количества аминомаслена киселина, фолиева киселина, витамин В12 и желязо.

Защо е толкова полезна?

* Помага при състоянията на диабет, като подобрява инсулиновата чувствителност.

* Елиминира токсичните метали от организма, включително живака.

* Премахва лошия дъх.

* Нормализира нивата на кръвното налягане и на кръвната захар.

* Дава много енергия.

* Подобрява концентрацията на човек.

В изсушен вид хлорелата съдържа: 45% протеини, 20% въглехидрати, 20% мазнини, 10% витамини и минерали, 5% фибри.

3. Къдраво зеле

Този лесен за отглеждане зеленчук се култивира вече 2000 години. Има антивъзпалителни свойства, ненадминати от другите зеленолистни зеленчуци.

Съдържа:

* Витамини А, В и С, калций, антиоксидантите лутеин и зеаксантин, фибри, индол 3-карбинол, желязо и хлорофил, важни мастни киселини като Омега-3 и 9 аминокиселини.

Защо е толкова полезно?

* Облекчава белодробната конгестия.

* Полезно е за стомаха, черния дроб и имунната система.

* Приготвено на пара, допринася за намаляването на холестерола.

Знаете ли, че по време на Втората световна война във Великобритания е имало кампания, призоваваща възможно най-много хора да отгледжат в дворовете си къдраво зеле, което на практика спасява много хора от болести и глад.

4. Артишок 

 Това растение започва да се използва масово като храна и лекарство през 20 в. Най-полезната част са листата му и съвсем заслужено е в класацията ни за суперхрани.

Съдържа:

* Витамини С и К, магнезий, манган, мед, калий, фосфор и фибри.

* Антиоксиданти и фитонутриенти.

Защо е толкова полезен?

* Използвало се е за облекчение на храносмилателни проблеми още през 4 в. от гърците и римляните.

* Използвало се е за лечение на чернодробни заболявания и на жълтеница през 16 в.

* Възстановява оптималните функции на черния дроб.

* Има висока концентрация на цинарин, който благоприятства храносмилателните процеси.

* Помага за поддържането на холестерола в нормални граници.

* Дневният прием на 1,5 г.екстракт от листата на артишок доказано понижават нивата на лошия холестерол и на триглицеридите.

5. Акай бери 

Една от най-полулярните суперхрани в био магазините. Тези плодове идват от бразилското палмово дърво Акай, наричано още „дървото на живота” от индианското племе яномами.

Съдържа:

* 10 пъти повече антиоксиданти от червеното грозде.

* От 10 до 30 пъти повече антоцианини, отколкото в същото количество червено вино.

* Високи количества калций, желязо, витамин А и аминокиселини.

Защо са толкова полезни?

* Имат антистареещ ефект.

* Регулират телесното тегло.

* Помагат на имунната система да действа по-ефективно.

* Дават много енергия.

* Лабораторни проучвания показват, че могат да унищожат раковите клетки.

6. Броколи

Броколито е една от най-достъпните суперхрани. Наречено така заради разклоненото му кръстовидно стебло, броколито е познато от повече от 2000 години, но започва да се отглежда с комерсиални цели в САЩ от 20-те години на 20 в.

Съдържа:

* Най-високо количество изотиоцианати (които успешно се борят с рака) от всички хрупкави зеленчуци.

* До 100 пъти повече ензими от всички други плодове и зеленчуци.

* Витамин С, фибри, калций, фолиева киселина и каротеноиди.

Защо е толкова полезно?

* Детоксикира организма.

* Подпомага храносмилателната система.

* В стеблата се съдържат много компоненти, които предпазват от рак.

* Предпазва от хипертония, алергии, остеоартрит, диабет и рак.

Съвет: най-добре е броколито да се яде сурово, тъй като топлинната му обработка унищожава някои от мощните антиоксиданти.

 

Nasheto_reshenie

Спирулина
Спирулина
Хлорела
Хлорела
Суров грахов протеин
Суров грахов протеин
Кокосово масло
Кокосово масло

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име