5 вдъхновяващи здравословни рецепти според вашата зодия

0
156

Ранна утрин е. Събуждате се и пристъпвате към сутрешния си тоалет, правите си кафе и поглеждате прогнозата за времето. Или пък четете хороскопа си, ако вярвате в зодиите, разположението на планетите и най-древната наука – астрологията. До голяма степен на нея трябва да благодарим за еклиптиката – видимата траектория на Слънцето в продължение на една година. Върху нея се намират и така наречените зодиакални знаци – 12 на брой, всяка със своите уникални черти. И понеже всяка една зодия е специална и очертава някои особености по отношение на храненето, предлагаме ви да се насладите на оригинални рецепти според вашата зодия.

Като допълнение към рецептите ще ви подскажем и кои са най-подходящите кухненски принадлежности и инструменти според зодиакалния знак. Да започваме!

Рецепти за зодия Овен

Директният Овен е директен и в желанията си по отношение на храната. Хората с тази зодия са силно независими и често са изявени лидери.

Ако сте зодия Овен придържайте се към бързи и обикновени ястия. Направете си лесен сандвич или нещо, което отнема по-малко от 30 минути. Тъй като с огнен знак бихте могли да приготвите успешно и нещо на барбекю или бургери. Ако сте в движение потърсете пица или нещо пикантно – най-вероятно ви е любимо.

Вълшебни кухненски инструменти: модерна кана за кафе, за да имате винаги на разположение източник на енергия и свежест.

Вкусно и бързо къри

Продукти:

  • 1-2 чаши ориз (сварен);
  • 500 гр. мляно говеждо или телешко месо;
  • 1 глава лук нарязана на филийки;
  • 1-2 чушки нарязани (или зеленчуков микс);
  • 1 пакет къри микс Виндалу.

Инструкции:

Изпечете месото в тиган, докато придобие лек кафяв загар. Добавете лука, пипера и останалите продукти без ориза. Когато месото е вече добре изпечено, добавете и къри микса. Оставете да се готви 5-10 минути, разбъркайте и сте готови. Сервирайте върху ориз.

Рецепти за зодия Телец

Твърдоглав, силен и сигурен – така можем да опишем човек със зодия Телец. Обикновено тези хора знаят какво искат, кога го искат и по какъв начин. Това се отнася и до желанията им за храна, като често са и виртуози в кухнята.

Трябва да пробвате нещо богато и ексцентрично, за предпочитане ястие с уникален сос или дресинг. Ако готвите, лесна паста със сметанов сос отговаря на желанията ви. В противен случай отидете на френски ресторант, тъй като имате специално място в сърцето си за френската кухня. И каквото и да ядете, уверете се, че се съчетава добре с вино!

Вълшебни кухненски инструменти: стойка за ножове – елегантен и практичен помощен инструмент в домашната кухня.

Спагети Карбонара

За 4-6 порции

Продукти:

  • 500 гр. сурови спагети;
  • 2/3 ч.ч. зехтин;
  • ¼ ч.л. сол;
  • 220 гр. висококачествен бекон, нарязани на тънки парченца;
  • 3 големи яйца или заместител на яйца;
  • 2 скилидки чесън, накълцани;
  • ½ ч.ч. пармезан;
  • Сол и пипер на вкус.

Инструкции:

Напълнете голяма тенджера с вода на ¾ от обема, добавете солта и оставете да кипне.

Сложете пастата и я разбърквайте често до ал денте, тоест около 9-11 минути.

Междувременно може да направите бекона с чесън в голям тиган на среден огън, но не го препичайте. Нека да е хрупкав и оставете малко мазнина в тигана, ще ви трябва за пастата.

Изцедете пастата, но не я изплаквайте! Разбийте яйцата в купа с вилица и ги добавете в тигана, след което прибавете бекона, разбърквате и изключвате котлона. Остава да поръсите с пармезан и да се насладите на Карбонара.

Рецепти за зодия Близнаци

На пръв поглед весели и интересни, но всъщност една дълбока вселена от въпроси са хората със зодия Близнаци. Те са подвластни на Меркурий и затова винаги са жадни за словесен контакт, интелектуална храна, но не само.

Когато става дума за вкусни ястия, Близнаците са готови да опитат от всичко. Някои от тях имат изразени предпочитания към морските дарове, докато други не са толкова сигурни, но са готови да експериментират.

Вълшебни кухненски инструменти: красив комплект тип стойка за зехтин и олио е точно това, от което се нуждаят Близнаците.

Печени картофи микс с пролетни билки

За 6 порции

Продукти:

  • 4 с.л. екстра върджин зехтин;
  • 1 кг. картофи, нарязани на еднакви парчета;
  • 1 лимон;
  • 2 глави чесън, обелени;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • ¼ ч.ч. пресен копър, нарязан на едро;
  • ¼ ч.ч. босилек, нарязан на едро;
  • 200 гр. сирене бурата, нарязано на кубчета;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно.

Инструкции:

Загрейте фурната до 200 градуса. Върху кухненска хартия разпределете 2 с.л. зехтин, картофите, чесъна, лимоновия сок и сол и пипер на вкус. Сложете във фурната за 20 минути, разбъркайте и отново оставете за още 20-25 минути до златиста коричка.

През това време в малка купа смесете останалите 2 с.л. зехтин и другите подправки до сиренето. Подправете със сол и пипер, махнете картофите от фурната и разпределете на порции. Добавете нарязаното сирене бурата върху картофите, залейте с направения микс от купата и нападайте, докато е топло.

Рецепти за зодия Рак

Силно въображение и експлозивна емоционалност. Звучи ли ви типично за Рак? Вероятно не, тъй като това не са най-екстровертните личности в зодиака.

Въпреки това, те са домошари, ценят силната емоционалност и възможностите за изява. Тяхното въображение може да изрисува всякакви неща, а когато стане дума за храна Ракът се нуждае от топла, вкусна гозба, която да сгрее чувствителната му душа.

Вегетариански пай на слоукукър (crock-pot)

За 4-6 порции

Продукти:

  • Спрей за готвене;
  • 2 ½ ч.ч. зеленчуков бульон;
  • 2 с.л. царевично нишесте;
  • 500 гр. картофи, обелени и нарязани на кубчета;
  • 1 глава лук, обелена и нарязана;
  • 3 средни моркова, обелени и нарязани;
  • 2 стъбла целина, нарязани;
  • 200 гр. гъби без пънчета и нарязани на тънки ивици;
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 клонки прясна мащерка;
  • 2 дафинови листа и сол на вкус;
  • 1 ч.ч. замразен грах;
  • 1 ч.ч. замразена царевица;
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно;
  • ½ ч.ч. сметана;
  • 1 с.л. ябълков оцет;
  • 1 опаковка маслени бисквити или други по ваш избор.

Инструкции:

Леко напръскайте със спрея вашия слоукукър уред за готвене. Смесете ½ чаша зеленчуков бульон и царевичното нишесте в малка купа до еднородна смес и оставете настрани.

Поставете картофите, лука, морковите, целината, гъбите, чесъна, мащерката, дафиновите листа, сол и черен пипер в слоукукъра. Изсипете сместа от царевично нишесте и останалия зеленчуков бульон и разбъркайте, за да се смеси. Покрийте и гответе, докато зеленчуците омекнат и сосът се сгъсти, около 6 часа при настройка LOW на уреда.

В последните 30 минути готвене добавете граха, царевицата, лука, сметаната и оцета. Пригответе бисквитите според указанията на опаковката.

Разбъркайте още веднъж. Отстранете и изхвърлете стъблата мащерка и дафиновите листа. Последната стъпка е да приготвите бисквитите според указанията на кутията, за да ги добавите към ястието.

Вълшебни кухненски инструменти: мултифункционален кухненски робот е най-доброто за творчески настроения Рак. Той обича да създава комфорт у дома чрез готвенето.

Рецепти за зодия Лъв

Роден ръководител и същевременно великодушен, Лъвът има излъчване, което няма как да не забележите. Неговите претенции често са изключително високи, желанията му – трудни за изпълнение, а вкусовите предпочитания – ексцентрични, точно като самия него.

Един Лъв почита лукса и държи на него – в спалнята, кухнята и коридора си, ако можеше би си постлал и червен килим пред входната врата…

Да се върнем на ястията – за Лъв само най-доброто или нищо. На ресторант Лъвът ще поиска най-засуканото и нестандартно ястие, като задължително ще има поне 2 забележки.

Пилешко с мед и сос терияки на слоукукър

За 4-6 порции

Продукти:

  • 1 кг. пилешки бутчета, обезкостено и без кожа;
  • ½ ч.ч. лук, нарязан на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, нарязани;
  • 3 с.л. тамари сос;
  • ½ ч.ч. мед;
  • ¼ ч.ч. оризов оцет;
  • Черен пипер;
  • Обелен джинджифил, не повече от 2 см.;
  • ¼ ч.ч. вода;
  • 2 с.л. царевично нишесте.

За сервиране: варен ориз, люспи от червен пипер, сусамови семки.

Инструкции:

Подредете пилето на един ред в долната част на уреда за готвене. Сложете лук и чесън. Добавете соевия сос, меда, оризовия оцет, черния пипер и джинджифила заедно в малка купа и изсипете върху пилето.

Затворете уреда и гответе на ниска степен за 2-3 часа и на висока степен за 1-2 часа. Когато се изпече, нарежете пилето на малки парчета, по около 2-3 см.

Изсипете соса в малка тенджера и го загрейте на средно висока температура. Гответе, докато намалее наполовина, около 15 до 20 минути. Междувременно разбъркайте заедно водата и царевичното нишесте в малка купа. След като сосът намалее, разбъркайте кашата от царевично нишесте в соса и гответе докато се сгъсти за 1-2 минути.

Върнете пилето в слоукукъра и изсипете достатъчно сос, за да покриете месото. Оставете и сос за по-късно. Сервирайте върху варен ориз и гарнирайте с люспи от червен пипер или сусамови семена.

Вълшебни кухненски инструменти: взискателният Лъв харесва да подслажда живота си, така че една поставка за торта със стъклен капак ще пасне идеално на перфекционизма му.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име