15 суперхрани за есента

0
421
Суперхрани

Освен студено, навън е дъждовно, ветровито и неприветливо. В такива моменти, които са истинско изпитание за организма ни, е добре да разполагаме с доказани помощници. Възнамеряваме да ви представим 15 суперхрани. Част от тях със сигурност присъстват в менюто ви. Други е добре да оцените по новому и да ги включите в ежеседмичното планиране на покупките.

Ето и кои са ТОП 15 Суперхрани за есента

Брюкселско зеле

То съдържа т.нар глюкозинолати, съдържащи сяра. Тялото ни ги използва, за да произвежда изотиоцианати. Целият процес е свързан с активирането на ензимната система в тялото ни, бореща се с рака.

Ябълки

Като кажем “суперхрани” обикновено си представяме нещо по-засукано. Ябълките обаче също са изключително богат на антиоксиданти плод. Може да кажем, че това са най-популярните плодове у нас. В състава им присъстват свободни фенолни съединения, а това ги прави много лесно абсорбирани в кръвообращението.

Карфиол

Карфиолът съдържа сулфорафан – сярно съединение, което доказано убива стволовите ракови клетки, като наедно с това се наблюдава намаляване на растежа на туморните образувания. Според някои учени, елиминирането на стволовите ракови клетки е предпоставка за контролирането на рака.

Сладки картофи

Сладките картофи със специфично оражно оцветяване дължат външния си вид на съдържанието на каротеноид бета-каротин. Като антиоксидант, бета-каротенът неутрализира вредното въздейстие на свободните радикали, което може да ускори процеса на остаряване и да ни направи уязвими за редица хронични заболявания.

Нар

Основните ползи от нара идват от съдържанието на антиоксиданти. Става дума конкретно за елагитанинови съединения като пуникалагин и пуникалин. Освен това нарът е отличен източник на друг антиоксидант – витамин С. Консумацията на един нар дневно ви снабдява с 40 % от дневната норма от този витамин.

Ряпа

Още един неочакван зеленчук в класацията на есенните суперхрани. Ряпата съдържа тип фитонутриент, познат като индоли. Смята се, че той активно се бори със заболяване като рака. Един конкретен тип – брасинин, доказано убива раковите клетки на дебелото черво.

Ряпата е богата на фибри и нискокалорична. Една глава ряпа ще ви набави между 25 и 40 % от препоръчителната дневна доза фибри.

Жълта ряпа

Позната още като брюква, жълтата ряпа е богата на фибри и витамин С (една чаша съдържа 53 % от дневната норма). Зеленчукът е член на семейство Кръстоцветни, които се характеризират с високо съдържание на антиоксиданти и противоракови фитонутриенти. Освен това жълтата ряпа е отличен източник на калий, магнезий, витамини от групата В, магнезий и фосфор.

Тиква

Списъкът със суперхрани не може да мине без тиквата. Тя съдържа впечатляващо количество витамин К1 (не К2) – 457 % от препоръчителната дневна норма. В състава й прави впечатление още наличието на витамин А – мощен антиоксидант, който оказва благоприятно въздействие върху кожата, зрението и лигавиците. Доказано е, че този витамин предпазва от развитие на някои видове рак.

Тиквата е богата още на витамин С, витамин Е, витамини от групата В, калций и магнезий, така че мястото и при нашите суперхрани е напълно заслужено.

Пащърнак

Пащърнакът е богат на нутриенти, сред които искаме да откроим фибри, фолиева киселина, калий и витамин С. Консумацията на храни, богати на калий, е изключително важно, тъй като този елемент компенсира хипертензивния ефект на натрия.

Дисбалансът в натриево-калиевото съотношение може да доведе до повишаване на кръвното налягане и да отключи развитието на редица заболявания, сред които сърдечни заболявания и сърдечен удар.

Круши

Крушите са богати на витамин С и мед. Те са едни от най-богатите на фибри плодове (една средна круша съдържа около 5,5 грама фибри).

Фибрите играят ключова роля в храносмилателния процес. Редовният им прием подобрява контрола върху кръвната захар, укрепва сърцето и поддържа кожата в оптимално добро състояние. Освен това крушите са подходящи за хора с проблеми с теглото.

Киви

Този ароматен плод е богат на фитонутриенти и притежава способността да защитава човешката ДНК от действието на свободните радикали. Освен това кивито е отличен източник на антиоксиданти витамини като витамин С и Е, а също така и бета-каротин.

Кивито снабдява тялото ни с фибри, калий, магнезий, мед и фосфор.

Грейпфрут

Грейпфрутът е отличен източник на витамин С и съдържа пантотенова киселина, мед, витамин А, фибри, калий, биотин и витамин В1. Наред с това този цитрусов плод е отличен източник на пектин и картеноидния фитонутриент ликопен. Отдавна се предполага, че антиоксидантото действие на ликопена е много по-мощно, отколкото това на каротеноиди като бета-каротина.

Мандарини

Те са богати на антиоксидантни флавоноиди, витамин С и А, фолиева киселина и калий. Наедно с това съдържат пектин и нобилетин – цитрусов флавоноид, който защитава тялото ни от развитието на атеросклероза и възпира натрупването на мазнини в черния дроб.

Фурми

Фурмите са богати на фибри, калий, витамини от групата В, витамини А и К, мед, магнезий и манган.

Има поне 15 причини, поради които редовно да ядете фурми – намекваме за поне петнайсетте минерала в състава им, сред които и селен.

Сладкият плод на финиковата палма съдържа още протеини, 23 типа аминокиселини и ненаситени мастни киселини, включително палмитолеинова, олеинова, линолова и линоленова киселина.

 

Nasheto_reshenie

product_57
biosviat-furmi-bez-kostilkakukurbita_1

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име