10 съществени причини да откажем рафинираната захар

1
465

 

bio-klenov-siropРафинираната захар, както и всички нейни заместители (глюкозо-фруктозен царевичен сироп, цикламат, аспартам и др.), са продукти, които имат редица негативни ефекти върху нашето здраве. Фруктозата се среща естествено в плодовете под формата на естествени и усвоими въглехидрати, които снабдяват нашите клетки с необходимата им енергия. Когато обаче фруктозата бъде извлечена от естествената ѝ опаковка, тя вече не е естествен продукт за нашето тяло и можем да изброим стотици причини защо захарта не е полезна за нашето здраве.

Тук ще се спрем само на 10 от най-основните и съществени причини, които могат веднага да ни откажат от захарта.

1. Добавената захар уврежда черния дроб

Когато черният ни дроб бъде затормозен с преработката на захарта, на помощ идва инсулинът, който трябва да регулира процеса на усвояването на фруктозата. Инсулиновият пик е последван от драстичен спад, а систематичното натоварване на черния дроб със захар и продукти с висок гликемичен индекс може да доведе до инсулинова резистентност и до неалкохолно причинени заболявания на черния дроб. Тук трябва да направим уточнението, че това не се отнася до целите плодове – те са истинска храна, чиято фруктоза идва с пълен набор от витамини, минерали, фибри и много вода, които не повишават инсулиновите нива и не затормозяват организма.

2. Захарта е рафиниран продукт, който не ни снабдява с витамини или минерали, а с т.нар. „празни калории“

Захарта представлява просто празни калории, тя не ни дава нищо друго освен сладък вкус. Повечето храни като торти, сладкиши, бонбони, газирани и други безалкохолни напитки не ни дават почти никакви витамини и минерали, а тяхната енергийна стойност идва преди всичко от т. нар. „празни калории“. Хората, които редовно се хранят с такива продукти, обикновено имат здравословни проблеми вследствие на недостиг на основни микроелементи.

3. Захарта се превръща в мазнини и води до напълняване

Когато захарта бъде преработена от черния дроб, който вече е складирал достатъчно гликоген за нормалното функциониране на клетките в мускулите, захарта се превръща от въглехидрат в мазнина. Употребата на рафинирани продукти като различни екстрахирани масла, трансмазнини и захар са основна причина за затлъстяването и епидемията от много хронични заболявания в света.

4. Захарта се отразява на нивото на холестерола и триглицеридите

Мазнината, в която се превръща захарта в черния дроб, се складира като частици липопротеин с много ниска плътност. Тези частици са богати на триглицериди и холестерол, което не просто води до хронично затлъстяване, но и до повишаване на холестерола в кръвните маркери.

5. Захарта води до диабет

Както вече казахме, употребата на захар води до затрудняване на работата на черния дроб, което кара панкреаса да произвежда повече инсулин, за да „изкара” глюкозата от кръвоносната система, тъй като повишената кръвна глюкоза е токсична. Това води до увреждане на бета-клетките в панкреаса и до загуба на неговата способност да произвежда инсулин. По този начин хората заболяват от диабет тип II, от който страдат стотици милиони хора по света.

6. Захарта увеличава стреса

Подложени на стрес, ние увеличаваме нивата на стресови хормони в организма. Освен при стрес, тези хормони влизат в употреба и когато нивото на кръвната захар е ниско. Когато изядем определен продукт с високо съдържание на захар, той предизвиква отделянето на хормона на щастието домапин, но скоро след това се отделят и хормони като адреналин, епинефрин и кортизол, тези т.нар. „стресови хормони”. Така в началото захарта може да ни доставя чувство на ситост и задоволство, но скоро след това ще ни направи неспокойни, раздразнителни и дори разтреперани. Приемът на енергия под формата на цели, узрели и сладки плодове, ни носи спокойствие, задоволство и щастие.

7. Захарта заблуждава рецепторите ни за ситост

Хипоталамусът в мозъка е областта от нашия суперкомпютър, която отговаря за изпращането на сигнали, свързани с храната, която приемаме. Любителите на захарта дават измамни сигнали на хипоталамуса и така получават фалшиво чувство на ситост или глад.

8. Захарта е пристрастяваща

Редовното консумиране на продукти със рафинирана захар може да бъде предпоставка за развиването на различни пристрастявания. Захарта причинява типичното за всички пристрастяващи вещества поведение и дори и да не възприемаме захарта и вредните бързи закуски като наркотици, техните негативни ефекти върху нервната система са описани в научни материали и са доказани от множество изследвания.

9. Захарта пречи на концентрацията и паметта

Всички храни с висок гликемичен индекс покачват бързо нивото на захарта в кръвта, което от своя страна води до хиперактивност, загуба на концентрация и проблеми с паметта. Прекомерната консумация на захар води до раздразнителност, проблеми със съня и хроничен дефицит на концентрация.

10. Захарта уврежда зъбите и подпомага образуването на кариеси

Широко известен факт е, че захарта е лоша за зъбите и венците, тя може да доведе до кариеси и други проблеми със зъбите. Микроорганизмите, отговорни за образуването на кариеси, се хранят с прости захари, така че единственият начин да направим услуга на своите зъби и да се виждаме по-рядко със своя зъболекар е да премахнем захарта от своята диета.

[fb_button]

1 КОМЕНТАР

  1. Статията е много добра! Браво! Гледайте филма “Hungry for change” там много добре е обяснено защо не трябва да се консумира захар, също.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име