Бяла захар – 10 съществени причини да я откажем

496
Бяла захар

Бяла отрова, бяла смърт… ще срещнете много наименования за бяла захар. Тя, както и всички нейни заместители, са продукти, които имат редица негативни ефекти върху нашето здраве. Фруктозата се среща естествено в плодовете под формата на усвоими въглехидрати.  Те снабдяват нашите клетки с необходимата им енергия. Когато обаче фруктозата бъде извлечена от естествената ѝ опаковка, тя вече не е естествен продукт за нашето тяло. Можем да изброим стотици причини защо захарта не е полезна за нашето здраве.

Тук ще се спрем само на 10 от най-основните и съществени причини, които могат веднага да ни откажат от захарта.

Бяла захар – защо е вредна за черния дроб?

Когато черният ни дроб бъде затормозен с преработката на захарта, на помощ идва инсулинът, който трябва да регулира процеса на усвояването на фруктозата. Инсулиновият пик е последван от драстичен спад, а систематичното натоварване на черния дроб със захар. Консумацията на продукти с висок гликемичен индекс може да доведе до инсулинова резистентност и до неалкохолно причинени заболявания на черния дроб.

Захарта е рафиниран продукт, който не ни снабдява с витамини или минерали, а с т.нар. „празни калории“

Захарта представлява просто празни калории, тя не ни дава нищо друго освен сладък вкус. Повечето храни като торти, сладкиши, бонбони, газирани и други безалкохолни напитки, съдържащи бяла захар, не ни дават почти никакви витамини и минерали. Тяхната енергийна стойност идва преди всичко от т. нар. „празни калории“. Хората, които редовно се хранят с продукти, богати на бяла захар, обикновено имат здравословни проблеми вследствие на недостиг на основни микроелементи.

Захарта се превръща в мазнини и води до напълняване

Когато черният дроб трябва да преработи бяла захар, след като вече е складирал достатъчно гликоген за нормалното функциониране на клетките в мускулите, захарта се превръща от въглехидрат в мазнина. Употребата на рафинирани продукти като  трансмазнини и бяла захар са основна причина за затлъстяването и епидемията от много хронични заболявания в света.

Захарта се отразява на нивото на холестерола и триглицеридите

Мазнината, в която се превръща захарта в черния дроб, се складира като частици липопротеин с много ниска плътност. Тези частици са богати на триглицериди и холестерол, което не просто води до хронично затлъстяване, но и до повишаване на холестерола в кръвните маркери.

Захарта води до диабет

Употребата на бяла захар води до затрудняване на работата на черния дроб. Това кара панкреаса да произвежда повече инсулин, за да „изкара” глюкозата от кръвоносната система, тъй като повишената кръвна глюкоза е токсична. Следва увреждане на бета-клетките в панкреаса и до загуба на неговата способност да произвежда инсулин. По този начин хората заболяват от диабет тип II, от който страдат стотици милиони хора по света.

Бяла захар и стрес

Подложени на стрес, ние увеличаваме нивата на стресови хормони в организма. Освен при стрес, тези хормони влизат в употреба и когато нивото на кръвната захар е ниско. В началото захарта може да ни доставя чувство на ситост и задоволство, но скоро след това ще ни направи неспокойни, раздразнителни и дори разтреперани. Приемът на енергия под формата на цели, узрели и сладки плодове, ни носи спокойствие, задоволство и щастие.

Захарта заблуждава рецепторите ни за ситост

Хипоталамусът в мозъка е областта от нашия суперкомпютър, която отговаря за изпращането на сигнали, свързани с храната, която приемаме. Любителите на захарта дават измамни сигнали на хипоталамуса и така получават фалшиво чувство на ситост или глад.

Захарта е пристрастяваща

Редовното консумиране на продукти със рафинирана захар може да бъде предпоставка за развиването на различни пристрастявания. Захарта причинява типичното за всички пристрастяващи вещества поведение. Дори и да не възприемаме захарта и вредните бързи закуски като наркотици, техните негативни ефекти върху нервната система са описани в научни материали и са доказани от множество изследвания.

Захарта пречи на концентрацията и паметта

Всички храни с висок гликемичен индекс покачват бързо нивото на захарта в кръвта. Това от своя страна води до хиперактивност, загуба на концентрация и проблеми с паметта. Прекомерната консумация на бяла захар води до раздразнителност, проблеми със съня и хроничен дефицит на концентрация.

Захарта уврежда зъбите и подпомага образуването на кариеси

Широко известен факт е, че захарта е лоша за зъбите и венците, тя може да доведе до кариеси и други проблеми със зъбите.

Тук ще намерите съвети как да се откажете от тази отрова.

[fb_button]

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

1 КОМЕНТАР

  1. Статията е много добра! Браво! Гледайте филма “Hungry for change” там много добре е обяснено защо не трябва да се консумира захар, също.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име