10 подправки, които всеки кулинар трябва да има в кухнята си

0
273

Една от най-големите наслади е да споделиш вкусно домашно приготвено ястие с любими хора.  Всички знаем, че храната може да е лекарство, особено когато е приготвена с грижа и внимание и разбира се, с точните подправки. Обогатете знанията си за света на кулинарията и попълнете шкафа с провизии с днешната статия. Защото най-големите дарове са тези, които идват от природата.

Сол (хималайска)

Незаменимата сол – няколко щипки от малките кристали правят всяко ястие вълшебно. Солта придава завършен вид на храната, като събира и подсилва вкусовете на отделните съставки. Тази базова подправка днес може да се срещне в стотици разновидности. Що се отнася до кулинарията, ние избираме хималайската, защото се приема за най-чистата на планетата. Смята се, че в нея се съдържат едни от най-старите кристални соли, ето защо я наричат още „розовото злато”. Тя съдържа всички 84 химически елемента, които се срещат в човешкото тяло. Заради невероятния си състав, някои специалисти предписват хималайската сол като лекарство. Тя има способността да:

  1. Регулира нивата на вода в тялото
  2. Регулира pH баланса на клетките
  3. Балансира кръвната захар
  4. Подпомага производството на хидроелектрическа енергия на клетъчно ниво
  5. Облекчава проблеми със синусите
  6. Нормализира кръвното налягане
  7. Предпазва от мускулни крампи, заради високото си съдържание на магнезий
  8. Подсилва костната система

Черен пипер

Черният пипер е втората класическа подправка, която участва в приготвянето на практически всяко ястие. Малките зрънца се добавят цели или стрити на прах, за да подсилят естествените вкусови характеристики на останалите продукти. Черният пипер увеличава бионаличността на практически всяка храна. В допълнение, той подобрява отделянето на солна киселина и по този начин стимулира храносмилането. Външната обвивка на подправката съдържа фитонутриенти, които подпомагат разграждането на мастните клетки и по този начин стимулират свалянето на излишни килограми. Не на последно място, черният пипер освобождава натрупаната в носната кухина мукоза и може да облекчи както сезонни проблеми, така и хроничен синузит.

Подправката е перфектно допълнение към всяка салата, антре или основно ястие.

Червен пипер

Има ли традиционно българско ястие, което се приготвя без любимия сладък червен пипер? По нашите ширини тази подправка се добавя към всичко и това си има своите здравословни бонуси. Сладкият червен пипер се приготвя от нелюти сортове чушки, които не отстъпват по състав на пикантните разновидности. Подправката е богата на витамин В6, който има способността да повишава количеството кислород, пренасян към клетките в тъканите и органите. По този начин консумацията на червен пипер повишава физическата издръжливост, особено при по-големи натоварвания. Сладката подправка оказва благоприятно влияние върху здравето на очите, подобрява дейността на сърдечно-съдовата система и заздравява кожата и косата.

Сладкият червен пипер се съчетава добре с всякакви бобови култури, сирене, месо и картофи.

Чили

Чили – най-добрият приятел на всички почитатели на лютото, е богато на манган, мед, желязо и калий. То има силно антиоксидантно действие и способността да извежда свободните радикали от тялото. От друга страна, чили подпомага формирането на червени кръвни телца и се препоръчва при анемии, мускулна слабост и преумора. Подправката подобрява кръвообращението и стимулира мозъчната дейност. Всички любители на пикантната храна знаят, че лютивите подправки са богати на витамин С, който стимулира сърдечно-съдовата система и лекува сезонни вируси и настинки. В допълнение, в състава на чили попада и витамин Е, който подобрява здравината и еластичността на кожата, както и витамин А, който стимулира растежа на косата.

Пикантната подправка може да бъде добавена в множество ястия – от супи до десерти. Съчетава се добре както с въглехидрати (картофи), така и с протеини (месо, авокадо).

Босилек

Запазена марка на италианската кухня, босилекът участва в почти всички традиционни рецепти за паста, пица и лазаня. Подправката е богата на витамини А, Ц и К, както и на желязо, магнезии, манган и калий. Поради високото си съдържание на флавоноиди, той успешно предпазва клетките от радиация и окисляване. Бета каротинът в подправката я прави подходяща за лечение на астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.

Босилекът се съчетава добре с царевица, крема сирене, патладжан, яйца, лимон, маслини, паста, пица, картофи, ориз, домати, бял боб и тиквички.

Розмарин

Розмаринът, още един представител на Средиземноморската кухня, е известен със способността си да подобрява паметта. Богат е на витамин А и има силно антибактериално действие. Подпомага зрението и придава здравина и еластичност на кожата. Заради високото си съдържание на витамин С, участва в синтеза на колаген в тялото и по този начин подобрява здравината на костната структура. В състава му влизат също и незаменими нутриенти като манган, желязо, калий, мед, както и витамини от В групата.

Използва се за маринати, при печене на риба и пиле. Съчетава се добре с яйца, гъби, лук, картофи и домати.

Мащерка

Мащерката е растение от семейство Ментови с над 400 разновидности. Използвала се е още в Древен Египет в ритуалите по мумификация, а полезните й свойства са описани от римляните преди векове. Една от най-популярните употреби на подправката е под формата на тинктура за третиране на проблемна кожа и акне. Когато се приема вътрешно, мащерката намаля кръвното налягане и регулира нивата на холестерола. Често се влага в сиропи за кашлица, поради способността си да успокоява проблеми с горни дихателни пътища. Като много от лечебните подправки, които се използват днес, и мащерката има изявен антибактериален ефект, който се дължи на високото й съдържание на витамин С. В допълнение, подправката е богата на мед, желязо, фибри и манган. Не на последно място, растението е добър естествен репелент, което го прави любимо на много домашни градинари.

В кулинарията мащерката се съчетава добре с телешко месо, яйца, зеле, моркови, пиле и риба. Добавете я в ястия със сирене и зеленчукови гозби, за да им придадете лека свежест и приятен билков аромат.

Канела

Една от най-разпознаваемите като аромат и вкус подправки, канелата има множество полезни свойства. Тя е силен антимикробен агент, който подобрява защитните сили на организма. В допълнение, ароматните пръчици имат способността да убиват Ешерихия коли бактериите в стомашно-чревния тракт. Канелата облекчава мускулни спазми и скованост в ставите, особено при артрит. Подпомага здравето на устната кухина, което я прави подходяща съставка за влагане в пасти за зъби и води за уста. Не на последно място, ароматната подправка се справя успешно с уринарни инфекции.

Съчетава се добре с ябълки, кайсии, боровинки, череши, портокали, моркови и лук. Прекрасно допълнение е към десерти и чайове, особено през студените зимни дни.

Джинджифил

Този вкусен лютив корен добива все по-голяма популярност у нас. Пресен джинджифил се използва като добавка към сокове и смутита. Стритият на прах корен пък влиза в състава на множество екзотични ястия от азиатската кухня. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и унищожава бактерии и гъбички. Подправката подобрява храносмилателната функция и подпомага имунната система. Не на последно място, лечебният корен предпазва от атеросклероза, тъй като занижава нивата на лошия холестерол.

Джинджифилът се съчетава добре със сладки картофи, моркови и тиква. Той е отличителната подправка на множество азиатския ястия и подчертава вкуса на някои плодове като ананас, фурми, портокали и круша.

Куркума

Куркумата – още един вълшебен корен също можем да причислим към категорията лечебни подправки. Нейните положителни свойства са неизброими – тя възпрепятства съсирването на кръвта и е особено подходяща за хора с тромботични заболявания. Куркуминът, основна съставка в подправката, е с доказано противораково действие. В допълнение, съединението намалява възпалителните процеси в тялото, подобрява дейността на черния дроб и инхибира синтеза на протеини. Куркумата се използва освен в кулинарията и в козметиката, заради способността си да подобрява еластичността на кожата. Не на последно място, подправката се препоръчва за хора с диабет тип II, тъй като намалява оксидативния стрес.

Куркумата се съчетава добре с бобови култури, яйца, риба, месо и спанак. Традиционно се използва в индийската кухня в комбинация с кардамом, карамфил, канела и джинджифил.

Не забравяйте, че дозата прави лекарството – използвайте разнообразни съставки и подправки в ястията, които приготвяте. Придържайте се към ротационния принцип и се наслаждавайте на всяка хапка от храната си.

Желаем ви здраве

Nasheto_predlojenie

1 2 3

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име