Сушен или пресен босилек е задължителна съставка на
италианска пица. Използва се още при приготвяне на марината, туршии и салати.
Заради силния и приятен аромат и възкисел, с тънка сладка жилка вкус, босилекът
се използва в кухните на много народи.
Босилекът е с противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогенно и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и др.
ПРОИЗХОД | |
Държава: | египет |
100 % сушен босилек
Продукт на биологично земеделие.
Да се съхранява на сухо и хладно място.
Средни хранителни стойности | за 100 гр |
Енергийна стойност kJ/kcal | 1259/300 |
Мазнини (g), от които | 4,0 |
наситени мастни киселини (g) | - |
Въглехидрати (g), от които | 43,0 |
захари (g) | - |
Фибри (g) | 17,8 |
Протеини (g) | 14,0 |
Сол (g) | - |